Biopekárna Zemanka

 

Biopekárna Zemanka je český výrobce sladkých bio sušenek a slaných bio krekrů. Byla založena v roce 2006 v malé obci Oříkov u Sedlčan ve Středních Čechách. Všechny produkty peče podle svých vlastních originálních receptur a s nadšením je připravuje tak, aby měly nejen vysokou kvalitu, ale i skvělou chuť. Výrobu na počátku řídila Věra Zemanová, profesionální cukrářka a gastronom s více jak 40letou praxí, která zůstává i nadále duší celé pekárny. Jan Zeman vede celou pekárnu a řídí provoz.

Všechny produkty nesou označení bio, protože při výrobě používá jen suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství. Proč? Protože bio výrobky neobsahují umělé ztužené tuky, bílý rafinovaný cukr, chemické konzervanty, umělá barviva ani aromata.

Biopekárna Zemanka je držitelem mezinárodního certifikátu IFS (International Food Standard), veganské licence od společnosti The Vegan Society a bezlepkové licence od Sdružení celiaků České republiky.

ZNAČKA

Rodinná značka Biopekárna Zemanka symbolizuje spojení vynikající chutě, kvalitních bio surovin a výživově harmonických receptur. Zároveň je zosobněním férové produkce, která jasně dokazuje, že lze udržitelně podnikat s ohledem na ohleduplnost k přírodě i zdraví konzumentů.   

ZELENÁ FAKTA

Ekologický přístup uplatňuje Zemanka napříč svou činností. Pro výrobu se používají bio suroviny, sanitace probíhá ekologickými čisticími prostředky, využívaná energie ve výrobě i pro provoz kanceláří pochází z obnovitelných zdrojů, množství používaných recyklovaných obalů je redukováno a pečivo seženete i v bezobalu.

Nejnovějším a doslova převratným počinem Biopekárny Zemanka je první projekt cirkulární ekonomiky. Tzv. cirkulární projekty jsou ve světě i v ČR diskutovaným tématem a v mnoha průmyslových oblastech jsou rozšířené. Potravinářství je však v uplatňování cirkulárních principů na konci oborového žebříčku. Využívání zbytkových surovin, které by za normálních okolností skončily v popelnici, představuje pro potravináře značné bakteriální riziko. Jeho překonání znamená citelné lidské, časové i finanční investice.

Oním cirkulárním projektem Biopekárny Zemanka jsou Pivovarské krekry z mláta. Pro mnohé zvláštní surovina, ale velmi bohatá na bílkoviny, vlákninu či vitamín E, a naopak s nízkým obsahem sacharidů. Zemanka tak využila jedinečnou příležitost, jak z něj vyrobit chuťově i nutričně přitažlivý produkt. Svého partnera a zároveň dodavatele suroviny našla Zemanka v tradiční značce Plzeňského Prazdroje. Realizaci projektu ztěžoval fakt, že neexistovaly žádné dostupné studie, které by výrobu a využití surovin zkoumalo. Zemanka tak musela začít od nuly a vyřešit, jak bezpečně mláto převážet a pracovat s ním. Po několikaměsíčním testování tak Zemanka uvedla krekry z mláta ve třech příchutích (solené, s česnekem a se sýrem). Jejich nákupem si zákazníci nejen pochutnají, ale získají dobrý pocit, že podporují dobrou věc.

ZELENÁ BUDOUCNOST

Zemanka chce jít i do budoucna cestou cirkulárních projektů. Již testuje další zbytkovou surovinu, tentokrát kávovou sedlinu a výlisky ze zeleniny a ovoce vznikající ve fresh barech. Dalším cílem bude posílení svého zastoupení v bezobalových prodejnách. V současné době lze produkty regionálního výrobce zakoupit v přibližně 100 prodejnách napříč Českou republikou.

 
 

Další články

See all posts