Voda nad zlato? Coca-Cola ukazuje, jak šetří s vodou a proč. Představila i unikátní projekt mokřadu

 

Byznys pro společnost uspořádal letní networking odpovědných firem v areálu pivovaru Plzeňského Prazdroje. Hlavním tématem byla úspora vody, mluvilo se rovněž o tom, jak šetřit materiály či energiemi a snižovat tak celkovou uhlíkovou stopu nejen v rámci firmy, ale i napříč dodavatelskými řetězci.

O tom, jak odpovědně hospodaří s vodou v Cola-Cola HBC Česko a Slovensko, mluvil na networkingu v Plzni Country Environmental Manager Cola-Cola HBC Česko a Slovensko David Mareš.

Cola-Cola HBC Česko a Slovensko několikrát po sobě získala zlatou medaili v rámci auditu AWS (Alliance for Water Stewardship Standard) a to právě za zodpovědné nakládání s vodou.

 „Dnes je litr paliva levnější než litr balené vody. Proto čistá voda bude pomalu stejně drahá jako zlato,“ říká v rozhovoru David Mareš.

Jakým způsobem v Cola-Cola HBC Česko a Slovensko pracujete s tématem šetření s vodou?

Voda je naše hlavní surovina, na kterou se díváme nejenom z pohledu produkce, ale i z pohledu klíčové zdroje, o který musí být řádně postaráno. Naším zaměřením není jen kvalita, ale i její dostatek. V rámci těchto parametrů zohledňujeme naše aktivity i z pohledu stakeholderů a celkového okolí.  Zabýváme se, jakým způsobem naše výroba a činnost ovlivňuje nejenom zmíněnou stopu okolí, ale i stopu celého systému (celého toku i zdroje). V důkladnosti a nezávislosti necháváme se pravidelně auditovat a doposud jsme součástí systému AWS (Alliance for Water Stewardship Standard „zodpovědné hospodaření s vodou“. Jsem pyšný na to, že jsme několikrát po sobě získali zlatou medaili.

Zaměřujeme se i na dešťovou vodu – u našeho pražského závodu vznikl unikátní mokřad. 80 % dešťových vod z celého areálu svádíme do mokřadu, který následně absorbuje a pomáhá podzemním vodám.

S celkovým pohledem na environment nám pomáhá i již zavedený systém ESG, ve kterém například sledujeme biodiverzitu i tzv. CO2 stopu – i prognózy „water stress“, do kterých spadá hlavní dodavatelský řetězec. Tedy naším zaměřením či scopem je také každá lokalita našich dodavatelů a jejich aktivit i budoucích (pokud nakládají s vodou anebo je jejich hlavní surovina složená z vody nebo jejich dopad je na nějaké vodní zdroje). A i naše dodavatele auditujeme a sledujeme, jak nakládají s vodou.

Jak konkrétně sledujete spotřebu vody při výrobě a jak se ji snažíte snižovat?

Sledujeme to velmi pečlivě. Na litr produktu (water usage ratio), který vyprodukujeme, potřebujeme cca 0,66 litru vody navíc. V této hodnotě je zahrnuta veškerá spotřeba vody, jež nejde do produktu, ale využívá se k výrobním a ostatním procesům, jako je například úprava vod, údržbářské procesy, čistící a mycí procesy v rámci dodržování nejvyšších hygienických standardů a kvality. Do daného přesahu zahrnujeme i spotřebu vody administrativní budovy a pracovníků v závodě. některých areálech si dokonce vyrábíme vlastní obalové materiály – primárně PET, které občas vodu rovněž potřebují. Máme i další produkty jako například džusy a energetické nápoje. Závod produkuje nápoje ve skleněných, plechových a plastových obalech (i Bag in Box pro postmix). Sledujeme opravdu pozorně každou kapku a snažíme se zmiňovaných 0,660 litrů vody dále redukovat, abychom dosáhli ještě lepších výsledků při nákladní s vodou. Je potřeba se dívat do budoucnosti, investovat do nových technologií a inovovat nejen produkt, ale i proces jeho vzniku. 

Využíváte i „šedou“ vodu? Respektive můžete ji recyklovat?

Některé závody recyklují vodu a dál ji využívají, protože mají vlastní čistírny odpadních vod. Tento krok v našich procesech nevyužíváme, jelikož používáme možnosti veřejných čistíren odpadních vod. To však neznamená, že bychom vodu nevyužívali v opětovných procesech, jako například u proplachových činností a u myčky lahví. U úpravny vody se snažíme proplachovou vodu používat znovu (v rámci schválených a měřených požadavků), obecně u procesu čištění se ji snažíme zachytávat a tam, kde je to možné, použít znovu k proplachu. V potravinářském průmyslu jsou podmínky na kvalitu vody opravdu přísné a my sami využíváme nařízení, která jsou nad platnou legislativu a snažíme se inspirovat okolí.

Proč je vlastně v dnešní době důležité nakládat s vodou šetrně?

Je to úplně jednoduché. Když se podíváte na prediktivní modely (klimatická změna se opravdu děje a není to jen napsané na papíře, už to pociťujeme), říkají nám, že to, co se děje na východě, jde postupně k nám. Vody je na planetě zdánlivě dostatek, otázka je její kvalita. Mořská voda není pitná, musíte jí technologicky upravit, abyste ji dostali do procesu konzumace.

Dnes je litr paliva levnější než litr balené vody. Proto čistá voda bude pomalu stejně drahá jako zlato. Třeba ve Španělsku už to silně pociťují a tamní vláda musela zavést řadu preventivních opatření.

Sociální sítě

Newsletter

Jsme členem:

 
 

Další články

See all posts