Milan Čigáš, tajemník, Městský úřad Litoměřice

 

MÚ se s cílem ukázat lidem, že věci lze měnit, zaměřil na elektromobilitu. Provozujeme flotilu pěti elektromobilů a dvou hybridů, již doplňuje osm elektrokol. Na třech našich ZŠ máme tři dobíjecí stanice, které využívají obnovitelné zdroje (přebytky fotovoltaiky). Zavést elektromobilitu na úřad je náročná disciplína, ale v tuto chvíli už lze říci, že s ní máme dobré zkušenosti. V příštím roce bychom chtěli vyzkoušet carsharingovou aplikaci.

Dalším pilířem je geotermální energie, projekt, který provozuje vědeckovýzkumné centrum, spolupracujeme na něm s řadou institucí včetně univerzit a vidíme v něm velký potenciál rozvoje, jak zajistit neutralitu v rámci energetického oběhu a jak se v budoucnu stát energeticky soběstačným městem a i ukázat cestu dalším. V rámci tohoto projektu se odehrává celá řada dalších aktivit, jako je snížení energetické náročnosti budov ve vlastnictví města, zateplování, rekonstrukce aj. Snažíme se být městem, které spolupracuje, sdílí a učí se.

Třetím pilířem je spolupráce v rámci Národní sítě zdravých měst ČR, což je skvělá platforma měst, obcí, místních akčních skupin, krajů a dalších uskupení. Právě tato spolupráce nás učí strategickému řízení. Zapojujeme i mladé lidi, kteří se ve školách učí participaci, co chtějí ve městě změnit. V rámci platformy sdílíme nejen příklady dobré praxe, ale právě i třeba to, co se nám nepodařilo.

Čtvrtým pilířem jsou lidé: při všech projektech nesmíme zapomínat na to, že to děláme s lidmi a pro lidi ­– mnoho inovativních myšlenek přichází právě od našich kolegů a kolegyň.

Sociální sítě

Newsletter

Jsme členem:

 
 

Další články

See all posts