Odpovědné firmy rozvíjí inovativní přístupy pro zavádění a řízení diverzity ve firemním kultuře

 

Dne 23.9.2022 proběhla networkingová snídaně na téma ERGs – Employee Resource Groups ve firmách a společnostech s laskavou podporou společnosti MONETA Money Bank. Tématem snídaně byly tzv. Employee Resource Groups ve firmách a společnostech, které vnímáme jako důležitý strategický nástroj pro rozvoj diverzity na pracovišti. ERGs představují uskupení zaměstnankyň a zaměstnanců na základě sdílené identity, původu, zkušeností či zájmů, a většinou jsou podporovány vedením firem a společností.

První ERGs vznikly ve Spojených státech v 60. letech minulého století jako reakce na rasovou diskriminaci a postupně se rozšířily do dalších zemí. V českém prostředí jde o relativně nový trend, který se ve firmách a společnostech objevuje teprve v posledním desetiletí.

Akci zahájil úvodním slovem Generální ředitel společnosti MONETA Money Bank, pan Tomáš Spurný, který sdílel svou osobní zkušenost s diverzitou a představil účastnicím a účastníkům, jak diverzitu a inkluzi vnímají v MONETA Money Bank.  Zdůraznil, že důležité jsou činy a ne slova. Diverzitu v Monetě skutečně žijí a je součástí DNA společnosti.

Paní Klára Escobar, HR ředitelka MONETA Money Bank, a představila program MON FAIR-zaměstnaneckou platformu pro diverzitu a inkluzi. MON FAIR je poradním orgánem představenstva Skupiny MONETA, a proto svými návrhy přispívá k utváření celkové strategie společnosti. „Naším posláním je podpora diverzity, spravedlivého přístupu a inkluze zaměstnanců,“ uvedla Klára Escobar, „a cílem je konstruktivní dialog zaměstnanců s top managementem a dozorčí radou.“

MON FAIR se zavazuje ke změnám, které vedou k odstranění a prevenci nerovností, a přitom neustále respektuje odlišnosti našich zaměstnanců a klientů. Členové MON FAIR své zaměření strukturovali do pěti pilířů, kterými jsou podpora rodičů v Monetě (cílem je usnadnění návratu z mateřské a rodičovské dovolené), genderová diverzita (cílem je navýšení počtu žen v managementu a snížení tzv. gender pay gapu), MON Pride (cílem je odstraňování nerovností ve vztahu k LQBTQ+) a MON Step (s cílem nabídnout zaměstnání v Monetě co největšímu počtu OZP). Zatím posledním, pátým pilířem je MON Care, který podporuje neformálně pečující a zaměřuje se na mezigenerační dialog (tzv. age management) a problematiku tzv. sandwichové generace .

Paní Jana Smolíková, Project Manager ve společnosti Deloitte a představila strategii ERGs. Promluvila podrobně o skupině Ladies@Advisory, která vznikla, aby navýšila počet žen ve vedení, zvláště na pozicích manažerek, ředitelek a partnerek, a nabídla ženám pracovní podmínky, které podpoří jejich profesní kariéru. Cílem bylo identifikovat příčiny a naplánovat následné kroky k řešení. Skupina identifikovala 6 klíčových témat, na která se zaměřili – od vnímání značky a stylu vedení, přehodnocení klíčových kompetencí a nabídnutí podpory vzdělávání (např. v obchodních dovednostech) až po otázky skloubení rodiny a kariéry včetně mateřské a rodičovské dovolené.  Skupina se ihned zaměřila na věci, které lze snadno a rychle implementovat (quick wins) jako je podpora před a během mateřské / rodičovské dovolené včetně udržování kontaktu s firmou, nabídka flexibilních úvazků nebo podpora péče o děti. Také si stanovila podrobný plán „Project Roadmap,“ na jehož základě postupně implementuje další aktivity.

Jak jsme viděli, podoba a činnosti ERGs se v různých firmách a společnostech může lišit, ale jejich společným cílem je podpora dané skupiny ve firmě, osvěta, vzdělávání a poradenství, a spoluvytváření inkluzivního pracovního prostředí.

ERGs přinášejí výhody jak zaměstnancům a zaměstnankyním, tak i firmám samotným – propojují členy skupiny mezi sebou a pomáhají jim být integrovanou součástí firmy, pomáhají šířit osvětu a bořit předsudky a bariéry, zlepšují komunikaci ve firmě a poskytují podporu a další rozvoj. Tyto skupiny také mohou přilákat firmám nové zajímavé talenty a zlepšit reputaci firmy na pracovním trhu, zvýšit kreativitu a efektivitu při řešení výzev a motivovanost ve firmě. Tyto skupiny se také osvědčují během procesu nástupu a adaptace nováčků a v průběhu jejich integrace do firmy. ERGs mohou být také velkou inspirací pro zaměstnavatele z řad veřejné a státní správy.

Určitě stojí za to se tomuto tématu ve firmách a společnostech věnovat. Pokud máte zajímavé zkušenosti s ERGs ve vaší firmě, rádi je nasdílíme na našich webových stránkách a v našem Newsletteru. Networkingové akce pro sdílené zkušeností dobré praxe jsou určeny pouze pro signatáře Charty diverzity a členy platformy BPS.

Sociální sítě

Newsletter

Jsme členem:

 
 

Další články

See all posts